A fesztiválról | About the festival

[For English content please scroll down.]

2017-ben első alkalommal jelentkezik a SZERPENTIN Táncfilm Fesztivál, Magyarország egyetlen tánc-alapú filmekre fókuszáló nemzetközi seregszemléje.

A fesztivál címe a Lumière fivérek 1896-ban forgatott, Loie Fuller által előadott, Danse Serpentine-jére utal, melyben a táncosnő végtelennek tűnő anyagból készített szoknyája, az azt megvilágító színes reflektorok fényjátéka, és a szinte követhetetlen mozgás együttese kápráztatta el a nézőket.

Magyarországon a rendszerváltás előtt Jancsó Miklós, Banovich Tamás és Horváth Ádám ötvözték előszeretettel a tánc- és filmművészetet, elsősorban néptáncból és balett technikából kiindulva. A 90-es évektől a modern tánc térnyerésével, az itthon szinte ismeretlen, új nyelvezetű modern táncfilmmel számos alkotópáros, mint például Kaszim Tarek és Kovács Gerzson Péter, Gém György és Ladányi Andrea, Zimmermann Zsolt és a Phobos Együttes, Xantus János és a Mozgó Ház Társulás, a 2000-es évek elején Mészáros Márta és Bozsik Yvette kísérletezett.

Mára a táncfilm tágan értelmezhető fogalommá vált; a filmre készült koreográfia, színpadi darabok filmes adaptációja, dokumentumfilm, és a mozgással, ritmikával kísérletező munkák is ide tartoznak, stílustól függetlenül, az egypercestől a több órás alkotásokig. A technológia fejlődésével és a hozzáférés szabadságával, valamint az egyes művészeti ágak közti nagyobb átjárhatóságnak és a határok elmosódásának köszönhetően a filmkészítés is folyamatos változáson megy keresztül. Számos, a táncfilmekhez sorolható kezdeményezés születik a dizájn, az építészet, a kortárs zene, vagy a videóművészet területén is; gyakran a mindenki számára elérhető mobiltelefonnal és applikációkkal helyettesítve a professzionális filmes eszközöket.

A SZERPENTIN Táncfilm Fesztivál hat blokkban vetít hazai és nemzetközi alkotásokat. A nyitónapon külön szekcióban kerül bemutatásra egy válogatás a 2010. után készült magyar filmekből, illetve magyar alkotók közreműködésével megvalósult munkákból, melyek között a mozgással, mozdulattal operáló divat, elektronikus zene és textil-művészeti kísérletek is helyet kaptak. A vetítést követően a filmkészítők is bemutatkoznak majd. A nemzetközi rövidfilmes programba a közelmúltban készült, jelentős külföldi fesztiválokon is vetített amerikai, spanyol, osztrák, finn és svéd alkotásokat láthatunk.

A nagyfilmek szekcióban a világhírű New York City Ballet és a Sahsa Waltz & Guests társulatok mutatkoznak be. Az amerikai együttes művészei New York utcáira álmodták újra a West Side Story koreográfusának, Jerome Robbin-nak, 1958-ban készített NY Export: Opus Jazz című darabját. Sasha Waltz pedig illékony mítoszokkal átszőtt nomád koreográfiával, hetven táncos, zenész és énekes részvételével vezeti a nézőt a berlini Neues Museum történelmi útvesztőjében. A fesztivál gyönyörű képekkel és gondolatokkal teli dokumentumfilmmel emlékezik a Budapesten többször is fellépő és tanító, Ko Murobushi butoh táncosra, akinek pályáját és filozófiáját Batarita, a mester tanítványa segít majd értelmezni.

Az első SZERPENTIN Táncfilm Fesztivál mindazokat várja, akik kíváncsiak a tánc- és a filmművészet ötvözésének legfrissebb eredményeire, akik szeretnék a hétköznapi helyzeteket kifordítva látni, a tánc határainak feszegetőivel találkozni és nem mindennapi mikrokozmoszokba kirándulni.


As part of a complex dance film project, Parallel Art Foundation launches the first edition of SZERPENTIN  Dance Film Festival, the only platform in Hungary dedicated to dance-based film.

The three-day program introduces the latest productions of screendance – short experimental dance pieces created specifically for the camera; films by Hungarian artists and feature documentaries.

Due to the fact that today’s dance film scene is determined not only by dance professionals, also by visual artists and composers, the film selection includes video art works and music videos as well.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close